Wollen sokken zijn weer helemaal in!  En met reden, de voordelen van wol zijn enorm:  het is een goede isolator tegen kou, het kan veel vocht opnemen zonder klam te voelen,  het heeft een zelfreinigend vermogen en voorkomt nare luchtjes (schimmels en bacteriën krijgen geen kans!).  Wollen sokken zijn gemaakt uit natuurlijke materialen waardoor ze sneller slijten vergeleken met bijvoorbeeld katoenen of synthetische sokken. Gaten in je sokken helemaal voorkomen is bijna onmogelijk. Met deze tips gaan sokken langer mee.

Tips om gaten in je sokken te voorkomen

Tip 1 - koop de goede maat sokken
Het klinkt heel vanzelfsprekend maar vergis je niet, veel mensen zijn geneigd hun sokken aan de kleinere kant te kopen.  Hou er ook rekening mee dat wollen sokken wat kunnen krimpen tijdens het wassen.

Tip 2 - koop de goede maat schoenen
Bij te kleine schoenen onstaat er meer druk op de sokken. Zo slijten je sokken sneller. Zijn je schoenen te groot dan gaan je sokken schuiven in de schoen. Ook dit zorgt voor slijtage van de sokken.

Tip 3 - Draag je sokken niet te vaak zonder schoeisel
Wat heel veel mensen doen is na een lange werkdag de schoenen uitschoppen en lekker op je sokken verder lopen.  Je sokken zijn geen schoenen en geen pantoffels.  Wanneer je regelmatig thuis op sokken loopt zullen deze ook eerder slijten, vooral op vloerbedekking slijten ze extra hard.  Loop je in huis vaak op sokken, draag dan ook slippers of slofjes. Sokken slijten veel sneller als je ze draagt zonder schoeisel.

Tip 4 - houd je nagels altijd kort
Je zult begrijpen dat  lange en scherpe nagels niet gunstig zijn voor de naden van je sokken. Wees lief voor je sokken en houd je nagels kort en vijl scherpe kantjes eventueel bij.

Tip 5 - trek je sok niet te strak omhoog
Zorg dat het hielstuk van je sok daadwerkelijk op de hiel zit. Het zit er niet voor niets; anders trek je het stuk stof van de sok te ver uit.

Tip 6 - voorkom motten
Het kan zijn dat je in de zomer niet op wollen sokken loopt en ze blijven tot in de wintertijd in de kast liggen.  Ook al heb je je sokken maar even aan gehad, leg ze nooit ongewassen in de kast. Motten zijn gek op achtergebleven luchtjes en leggen daar graag hun eitjes op.  De larven eten je sokken en kleding op.

Was je sokken en kleding altijd uit voordat je ze in je kast legt of hangt, ook al heb je ze dus maar even gedragen.  Laat ook regelmatig je kastdeuren wijd open staan, motten hebben een hekel aan licht.

Wat ook helpt zijn mottenballen of cederhout.

Tip 7 - wassen op de juiste manier
Wollen sokken kun je het best met de wasmachine op een speciaal wolwasprogramma wassen op maximaal 30 graden en droog ze zeker niet in de droger.  Vezels slijten veel sneller door hitte.  Laat wasverzachter en synthetische wasmiddelen ook achterwege, deze zijn namelijk funest voor wol en verkorten de levensduur aanzienlijk.

 

Het blijft moeilijk om de rechtstreekse oorzaak van gaten in je sokken aan te wijzen.  De ene loopt meer op een dag dan de ander, de combinatie van bovengenoemde mogelijke problemen, ...

Synthetische sokken zijn gemaakt van slijtvast materiaal en gaan vaak langer mee,  maar bieden echter niet het comfort van de wat duurdere wollen sokken, die uit natuurlijke materialen bestaan die soms wat sneller slijten. De natuurlijke materialen zorgen er echter voor dat de sokken over unieke eigenschappen beschikken waardoor ze ademend, anti-transpirerend en isolerend zijn. Door het gebruik van deze natuurlijke materialen dragen de sokken bij aan het voorkomen van veel voorkomende voetproblemen zoals zweetvoeten of voetschimmel.

Een oplossing zou kunnen zijn is wollen sokken nemen, maar met een lager percentage wol.  Hoe hoger het percentage wol, hoe meer kans op slijtage je krijgt.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2016 - 2024 Hoorn Maritiem | sitemap | rss